The Wrestler (2008)


Ето къде се крие изпълнението на годината. Играта на Шон Пен в ''Milk" беше запомняща се, но най-истинският, реален и впечатляващ образ е този на Мики Рурк (Randy "The Ram").
Една актуална и трогателна история за онзи достигнат момент в живота, в който вече не си способен да правиш това, което си правил някога, а именно да изкарваш пари с тялото си. Както за всички спортисти така и за Ранди този момент рано или къно е настъпил. Времето отново е победило и отнело едничкото пространство, в което се чувстваш щастлив и пълноценен. Присвоено бъдеще.
Не е необходимо човек да харесва кеч, за да хареса филма. Но е задължително да се знае, че тези спортисти, дори да бъдат изкуствени и нагласени техните изпълнения, са хора които разрушават телата си безвъзвратно, живеейки единствено за публиката. Изключително отговорни и уважаващи своя партньор, те нараняват себе си, а не противника, което всъщност е твърде впечатляващо.
Наред с многото детайли изграждащи образа на Рурк е редно да споменем паралелът между Ранди и Касиди( Мариса Томей) стриптизьорка, която също изкарва прехраната използвайки тялото си. Предстои и оттегляне, защото вече не е първа младост. Взаимно двата образа се допълват, като минават през сходни пътища и трудности.
Отдал се някога изцяло на спорта, той окончателно се дистанцира от семейството си. Едва след получен сърдечен удар, той разбира грешката си и се опитва да я коригира. Но дори и този така смущаващ факт не успява да промени неговия път. Срещата с дъщеря му( Еван Рейчъл Ууд) е един от моментите, в които блясва брилянтната игра на Рурк. В очите му се чете истинско страдание, поглед изповядващ вина и търсещ прошка. Невероятна топлина обгърната от люта и свирепа реалност.
Безподобно реалистичен стил на изразяване или как твори Дарън Аронофски. Операторските решения те карат да почувстваш, че си част от случващото се. Един изключително непретенциозен сюжет трансформиран в нещо значимо, запомнящо се, голямо.
Да - Мики Рурк спечели Златен глобус, да - ще спечели и Оскар :)))

ДА ОТИДЕШ ТАМ, КЪДЕТО СИ АБСОЛЮТЕН. ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ ТАМ, КЪДЕТО ВИНАГИ СИ БИЛ. ДА СИ ТАМ, КОГАТО УГАСВАШ. ДА СИ ТАМ!

top