Keeping My Shit Together :lol

The Wrestler (2008)


Ето къде се крие изпълнението на годината. Играта на Шон Пен в ''Milk" беше запомняща се, но най-истинският, реален и впечатляващ образ е този на Мики Рурк (Randy "The Ram").
Една актуална и трогателна история за онзи достигнат момент в живота, в който вече не си способен да правиш това, което си правил някога, а именно да изкарваш пари с тялото си. Както за всички спортисти така и за Ранди този момент рано или къно е настъпил. Времето отново е победило и отнело едничкото пространство, в което се чувстваш щастлив и пълноценен. Присвоено бъдеще.
Не е необходимо човек да харесва кеч, за да хареса филма. Но е задължително да се знае, че тези спортисти, дори да бъдат изкуствени и нагласени техните изпълнения, са хора които разрушават телата си безвъзвратно, живеейки единствено за публиката. Изключително отговорни и уважаващи своя партньор, те нараняват себе си, а не противника, което всъщност е твърде впечатляващо.
Наред с многото детайли изграждащи образа на Рурк е редно да споменем паралелът между Ранди и Касиди( Мариса Томей) стриптизьорка, която също изкарва прехраната използвайки тялото си. Предстои и оттегляне, защото вече не е първа младост. Взаимно двата образа се допълват, като минават през сходни пътища и трудности.
Отдал се някога изцяло на спорта, той окончателно се дистанцира от семейството си. Едва след получен сърдечен удар, той разбира грешката си и се опитва да я коригира. Но дори и този така смущаващ факт не успява да промени неговия път. Срещата с дъщеря му( Еван Рейчъл Ууд) е един от моментите, в които блясва брилянтната игра на Рурк. В очите му се чете истинско страдание, поглед изповядващ вина и търсещ прошка. Невероятна топлина обгърната от люта и свирепа реалност.
Безподобно реалистичен стил на изразяване или как твори Дарън Аронофски. Операторските решения те карат да почувстваш, че си част от случващото се. Един изключително непретенциозен сюжет трансформиран в нещо значимо, запомнящо се, голямо.
Да - Мики Рурк спечели Златен глобус, да - ще спечели и Оскар :)))

ДА ОТИДЕШ ТАМ, КЪДЕТО СИ АБСОЛЮТЕН. ДА СЕ ЗАВЪРНЕШ ТАМ, КЪДЕТО ВИНАГИ СИ БИЛ. ДА СИ ТАМ, КОГАТО УГАСВАШ. ДА СИ ТАМ!

66th Annual Golden Globe Awards


Вчера вечерта бяха раздадени 66- те годишни награди Златен глобус. Да си призная съм доста приятно изненадан от тазгодишните филмови продукции. Поне 20-тина заглавия се откроиха и ни зарадваха. Това, което успях да изгледам до сега : "Slumdog Millionaire", "Frost/Nixon", "Revolutionary Road", "Vicky Cristina Barcelona", "The Curious Case of Benjamin Button", "The Wrestler", "Milk", "Changeling", "Gran Torino" и др. С нетърпение очаквам да видя и : "Doubt", "The Reader" и "Rachel Getting Married".
Набързо и победителите :

най-добър филм - драма' "Slumdog Millionaire"

най-добър филм - мюзикъл или комедия' "Vicky Cristina Barcelona"

най-добър актьор в игрален филм' Мики Рурк - "The Wrestler"

най-добра актриса в игрален филм' Кейт Уинслет - "Revolutionary Road"

най-добър актьор в мюзикъл или комедия' Колин Фарел - "In Bruges"

най-добра актриса в мюзикъл или комедия' Сали Хоукинс - "Happy-Go-Lucky"

най-добър актьор в поддържаща роля в игрален филм' Хийт Леджър - "The Dark Knight"

най-добра актриса в поддържаща роля в игрален филм' Кейт Уинслет - "The Reader"

най-добър режисьор' Дани Бойл - "Slumdog Millionaire"

най-добър сценарий' Саймън Боуфой - "Slumdog Millionaire"

най-добра оригинална песен' The Wrestler - "The Wrestler"

най-добра музика' А. Р. Рахман - "Slumdog Millionaire"

най-добър анимационен филм' ''WALL-E"

най-добър чуждоезичен филм' "Vals im Bashir"

...сериалите ще ги пропуснем :)

Хубаво, че чак прекрасно! Кейт Уинслет блести, Мики Рурк се завръща, а Дани Бойл ни зашемети.

Резюмета на част от горните заглавия ще има в близките няколко дни.

Adagio (2000)

~~~~~~

Happy New Year

top