Moya lyubov (2006)





В този период, приоритет ще имат новите заглавия, всеизвестен факт е, че по-добрите филми излизат в края на годината и началото на следващата( естествено са минали предварителни премиери по световните кинофестивали, но за нас простосмъртните идват точно по празниците) . Радвайте се! ...ха-ха
Как ми се иска да представя всичките филми от скромната си колекция(приблизително 2000 заглавия) в един единствен пост. Малко претрупано ще се получи май :-))...ако пък пробвам формулата ден-филм, ще са ми нужни около 6 години(звучи обезкуражаващо). Пфф, друг път ще го мисля.
Струва ми се, че малко критика няма да навреди, стига с тези хубави думи само! Каква демокрация е това? :PPp
Да му мислят Changeling и Seven Pounds!

~~~~~~

Happy-Go-Lucky (2008)


EN-RA-HA EN-RA-HA EN-RA-HA

В един труден за съществуване и още по-труден за оптимизъм свят, се появява едно необикновено човече(хахаха, така де...по-възхитителен образ не бихте открили никъде). Попи (Сали Хоукинс) e 30 годишна, работи като детска учителка, без гадже, живее заедно с най-добрата си приятелка от колежа. Звучи малко скучно на пръв поглед.
Но в действителност тя е едно огромно кълбо изпълнено с толкова много позитивна енергия, която разпръсква навсякъде. Това е човек, който обича живота повече от всичко друго. Заразяваща непосредственост и позитивизъм. Един толкова радостен образ!!!

Сали Хоукинс спечели Сребърна мечка от тазгодишното Берлинале за най-добра актриса. Номинация Златен глобус за най-добра актриса - мюзикъл или комедия. Филмът също е номиниран в тази категория.
Винаги е интересно и вдъхновяващо да се гледат филмите на един истински творец, какъвто несъмнено е Майк Лий. Той е един от малкото режисьори, които създават своите филми без предварително написан сценарий. Изгражда образите и сюжета работейки с актьорите (няколко месеца репетиции преди снимането), дискутирайки и импровизирайки заедно с тях.
Истинско приключение за усмивката на лицето ти. :)))

Frost / Nixon (2008)



Ричард Никсън и Дейвид Фрост. Връзката журналист - политик. След импийчмънт свързан с аферата "Уотъргейт", Ричард Никсън подава оставка и се оттегля от длъжността президент на САЩ.
Три години по-късно той се съгласява да даде интервю , с което да отговори на нападките свързани с неговото управление и да промени негативните емоции, които е създал. Дейвид Фрост се заема с не леката задача да направи това интервю. Без никаква подкрепа от местните телевизионни компания за финансиране на начинанието, той сформира екип, който му помага да изобличи Никсън в злоупотреба с власт.

Филм, който ни показва как телевизията има силата да променя нещата така, както никое друго нещо. Една картина изпълнена с емоции и напрежение. Във време на демокрация трябва да се търси сметка за извършените дела, защото истината има значение. Това го знаят и двамата. Боксов мач. Като истински гладиатори се изправят един срещу друг в никак не лек тактически мач. И в двата екипа има помощници, които не щадят сили и помагат. След първоначалното надмощие, което Ричард Никсън извоюва благодарение на своята харизма и интелект, на преден план излиза борбата, която Дейвид Фрост се опитва да противопостави. Като първата ТВ суперзвезда във Великобритания, човек с изключително влияние и въздействие върху хората, амбициозен и с големи способности той отвръща на удара. Разбрал отговорността, която е поел и предоставената му възможност той се втурва победоносно. Интервю - изповед, процесът, който Никсън не е имал. Брилянтен!!!!!
Малко са думите, с които може да се опише играта на Франк Ланджела(Ричард Никсън). Проницателно дълбока душевност, човек не сломяващ глава. Различните изражения на лицето и опияняващият глас са силно завладяващи черти, които преди няколко дни му донесоха номинация за най-добър актьор - драма (Златен Глобус 09') .
Не по-малко добра беше и играта на Майкъл Шийн (Дейвид Фрост). Сблъсък на два силни и непоколебими образа. Като прибавим към тях и страхотно изиграните поддържащи роли:
Сам Рокуел, Кевин Бейкън, Оливър Плат и Матю МакФейдън, много добрият сценарий, интересните операторски решения, се получава нещо извънредно! С други думи, може би най-добрият филм за 2008 (оставям си вратичка, защото все още не съм гледал 'Milk' и The Curious Case of Benjamin Button ).
Интересни факти: След като режисьорът (не безизвестният Рон Хауърд) гледа в Лондон постановката Frost/Nixon той решава да екранизира действието. Едно от условията поставени пред продуцентите било хората играещи в пиесата да участват и във филма( Франк Ланджела и Майкъл Шийн).
За ролята си на Ричард Никсън, Франк печели наградата Тони.
Искрено се надявам да спечели както Златен Глобус, така и да грабне Оскар. :)))

~~~~~~

e.e. cummings

top